“Laat je niet kisten als je een beetje weerstand krijgt.”
Ecare is een innovatieve softwareontwikkelaar voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ambulante geestelijke gezondheidszorg. Om het werkgeluk van de werknemers te bevorderen en de innovatiekracht te vergroten zet Ecare een gedurfde stap. Het bedrijf kondigt met trots de overstap naar een vierdaagse werkweek aan, waarbij werknemers hetzelfde loon behouden. Ecare is onderdeel van Visma.
Aniek Fikken, CEO van Ecare, is nu bijna 10 jaar werkzaam voor dit bedrijf. Ze heeft bedrijfswetenschappen gestudeerd in Nijmegen. Voordat ze een minderheidsbelang in Ecare nam, was ze werkzaam voor Unit4 in Hengelo, een softwareleverancier voor de zorg. Daar heeft ze veel ervaring opgedaan en haar passie voor IT en zorg is daar ontstaan. Ecare is ook een IT-bedrijf voor de zorgsector dat anders georganiseerd is. Aniek geeft aan: “Het bedrijf stond er een aantal jaren geleden niet zo goed voor toen ik kwam, maar was wel op een vooruitstrevende wijze georganiseerd. Ze werkten al met zelfsturende teams en er was veel onderling vertrouwen. Het ondernemerschap werd gestimuleerd, en dat maakte het wel leuk,” geeft Aniek enthousiast aan. “Ik ben als 11e medewerker binnengekomen, en nu werken er ca. 120 medewerkers. Superleuk!”
Wat leidde tot de overstap naar de vierdaagse werkweek en welke obstakels moest je overwinnen?
“Wij wilden de cultuur in stand houden, maar de structuur aanpassen. Ik zag dat we niet efficiënt en gefocust genoeg werkten. Veel medewerkers namen verantwoordelijkheden op zich die niet bij hen hoorden. Uiteindelijk waren de obstakels naar onze werknemers niet zo’n probleem. Eigenlijk krijgen zij meer waar voor hun geld.
Bij de huidige aandeelhouders ondervond ik in het begin meer weerstand. Ik dacht: ‘Laat je niet kisten als je een beetje weerstand krijgt.’ Zo’n ommezwaai kost natuurlijk wel geld, maar daartegenover staat dat de productiviteit gelijk is gebleven en de omzet in verhouding is toegenomen. De bereikbaarheid was ook geen probleem; wij kenden al een 24/7 mentaliteit. Dan krijg je snel mensen uit de leiding mee.”
Hoe reageerden je medewerkers op de introductie van het Holacracy-model?
“Positief. Er waren een aantal medewerkers die moesten wennen. Wij hebben wel externe hulp ingeroepen. De oude werkwijze zit diepgeworteld in de maatschappij, waardoor een andere manier van werken niet vanzelfsprekend is. De professionele hulp hebben wij ingeschakeld om ons scherp te houden op de nieuwe manier van werken. Onze vergaderopzet is heel duidelijk en efficiënt. Wij waren daarbij niet bang om ons sociale gezicht te verliezen, want wij zijn een superleuk bedrijf.”
Welke innovaties zijn direct te danken aan de nieuwe werkweek?
“Medewerkers komen meer uitgerust op het werk. Zaken worden opnieuw of direct opgepakt. En als kers op de taart schieten de vernieuwende ideeën en innovaties als paddenstoelen de grond uit. Wij creëren meer effectiviteit die de zorgmedewerkers verder helpt. Ons moederbedrijf Visma was verrast over de resultaten. Luscii is een bedrijf dat dit proces eerder heeft doorgemaakt. Wij hebben daar veel van kunnen leren. Uiteindelijk is het op meerdere branches van toepassing. Deze transitie is niet gratis.
Wat is je advies aan andere bedrijven die een vierdaagse werkweek overwegen?
“Als je het gaat doen, dan moet je er ook in geloven en er natuurlijk voor gaan. Ga niet van vandaag op morgen over op een 4-daagse werkweek, want dat komt je duur te staan. Ga op zoek naar goede professionele begeleiding die je erin meeneemt en die je helpt ook werkwijzen te veranderen.”
Wat zou je andere zakenvrouwen willen meegeven n.a.v. dit proces?
“Ik doe heel veel op mijn onderbuikgevoel,” geeft Aniek spontaan aan. “Het is belangrijk dat je daarbij een goede feeling met je bedrijf hebt. Wanneer je medewerkers in hun kracht weet te zetten, kun je vaak het gewenste succes behalen. Mannen hebben een andere energie dan vrouwen. Vergelijk dat niet met elkaar. Mijn advies is om wel vanuit je eigen energie te handelen. Wij doen wat wij zelf kunnen. Ik heb ook met veel mannelijke collega’s te maken gehad. Je moet je niet laten kisten. ‘Je moet je mannetje staan’ is erg van toepassing.”