Marina Stokroos

Het notarieel Rijssen-Holten

‘Nee, ik heb geen missie; dat zou me afleiden van het leven in het nu’

Onafhankelijkheid is belangrijk voor Marina

 

Als ze appt met vriendinnen, vinden ze haar taalgebruik soms te formeel of te streng. Notaris Marina Stokroos kan het niet laten om ook privé te letten op kloppende zinnen. Op de vraag of ze een perfectionist is, volgt een schaterlach van herkenning. Perfectionistisch en duidelijk, dat zijn twee woorden die bij haar passen, gecombineerd met een grote betrokkenheid bij de mensen om haar heen en de regio. Een missie kent de notaris van Het Notarieel in Rijssen niet. Leven in het heden is voor haar veel belangrijker.

 

De geboren Groningse is gelukkig, zo zegt ze. Ze geeft het leven een acht, ondanks dat ze al vele dierbaren heeft verloren. Met een knipoog: ‘Ik ben een noordeling, dus een tien geef ik niet snel.’ Leven in het heden leerde ze van haar vriendin Helga die overleed aan kanker. ‘Pakken wat je pakken kan,’ was haar motto. ‘Telkens als ik haar foto in mijn woonkamer zie, dan denk ik daaraan. Als de zon scheen, vond ze dat we van dat moment gebruik moesten maken om op het terras te zitten.’ Het idee van een persoonlijke missie wijst ze stellig af: ‘Dat zou me alleen maar afleiden om in het hier en nu te leven.’

 

Het overlijden van haar moeder had de grootste impact. ‘Ik had een hele sterke band met haar en ik had nooit gedacht dat ze zo jong zou komen te overlijden. Ze was 69,’ vertelt ze. Haar moeder kwam als jong meisje van Indonesië naar Nederland. Zowel daar als hier zag ze hoe belangrijk het is om onafhankelijk te zijn als vrouw. Marina: ‘Dat was enorm belangrijk voor mijn moeder en dat heeft ze mij en mijn zus ook meegegeven.’ Die boodschap heeft ze heel serieus genomen, want onafhankelijkheid is zo’n beetje het hoogste goed in het ambt van notaris.

 

Marina wil de dingen graag zo goed mogelijk doen. Dat blijkt als ze vertelt over de opvoeding van haar twee tienerkinderen, Alex en Teddy. ‘Over de opvoeding kan ik twijfelen, je weet nooit of je het goed doet. Het is niet meetbaar.’ Uit alles blijkt dat ze een gelukkig gezin vormt met haar man Richard en twee blije kinderen, maar de zoektocht naar de juiste balans tussen werk en privé is soms een uitdaging. Haar werkdagen beginnen vroeg en eindigen vaak laat op de avond. Daarnaast probeert ze drie keer in de week te sporten, zo kan ze ontspannen. Deels onder begeleiding van een personal trainer doet ze aan bootcamps, hardlopen en krachttraining.

 

‘Mijn werk is stiekem mijn hobby,’ zegt ze voorzichtig, alsof het eigenlijk niet mag. Ze haalt veel plezier uit het registreren van telecommunicatienetwerken, omdat het heel specialistisch werk is. Als notaris is ze aangesloten bij Het Notarieel, dat landelijk meerdere kantoren heeft. Hoewel ze in het hele land glasvezelnetwerken registreert, is ze vooral notaris voor families en ondernemers in Rijssen en omstreken. Als het even kan, zet ze zich ook in voor bijvoorbeeld lokale sportieve evenementen en goede doelen. Betrokkenheid bij de regio is voor de Marina net zo belangrijk als het leven in het moment.