Talent, kwaliteit en competenties worden verder ontwikkeld bij het Twents Regioteam
Twents Regioteam wil een beroep doen op bedrijven die hun maatschappelijke project, waarbij kansengelijkheid, diversiteit en talentontwikkeling hun sleutelwoorden zijn, willen ondersteunen. Bij het Twents Regioteam komen talentvolle voetbalsters van verenigingen uit Twente en daarbuiten samen en kunnen zij zich geheel kosteloos en aanvullend op hun verenigingsactiviteiten verder ontwikkelen.
Waar in algemene zin talenten zichzelf vaak niet (h)erkennen omdat het vanzelfsprekend voor hen is iets te kunnen wat anderen niet kunnen, blijkt uit ervaring dat dit voor talentvolle voetbalsters niet zo is. De speelsters weten heel goed dat zij bovengemiddeld leuk kunnen voetballen, echter is hun pad niet zo vanzelfsprekend als dat van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Jongens die talentvol zijn spelen bij hun verenigingen in de eerste selecties. Als zij er daar nog steeds boven uit steken kunnen zij mogelijk naar de jeugdopleiding van bijvoorbeeld FC Twente Heracles.
Voor meiden loopt deze route anders, sommige talentvolle meiden spelen bij de jongens in een eerste selectie, waar anderen gewoon bij de meiden ingedeeld worden. Weer andere speelsters spelen bij een grotere vereniging die over meerdere meidenteams beschikt zodat er een meiden selectieteam gemaakt kan worden. Sommige verenigingen leiden op voor een eerste mannenteam waardoor speelsters geen kans krijgen zich te ontwikkelen op een voor hen passend niveau.
Onderzoek toont aan dat meiden betere voetbalsters worden als zij zich samen met jongens kunnen ontwikkelen. Ilona Loohuis (founder Twents Regioteam): “Het is gemakkelijker een team dat op hoofdklasse niveau uit moet komen samen te stellen uit jongens dan uit meiden. Er voetballen meer jongens dan meiden en dus is het logisch dat wanneer die vijver groter is er ook betere selecties gemaakt kunnen worden.” Een talentvolle speelster die bij de jongens op een hoog niveau mag voetballen heeft zowel tijdens de training als in wedstrijden een prima ontwikkelingsomgeving; de tegenstander is van hetzelfde niveau waardoor iedere speler van dat jongensteam en dat meisje zich op iedere positie evenredig kan ontwikkelen. Een talentvolle speelster bij meiden zal zowel tijdens trainingen als in wedstrijden nauwelijks uitgedaagd worden omdat het niveau in algemene zin lager is.
Er is sprake van kansenongelijkheid; in de eerste instantie het verschil tussen een jongen en een meisje zijn, daarnaast wat de vereniging te bieden heeft en aan talentontwikkeling van vrouwelijke voetballers doet.
“Meiden met een droom (profvoetbalster te worden) zijn afhankelijk van de vereniging waar zij spelen en daarnaast ook nog eens afhankelijk van de kansen die zij daar krijgen.” Ilona Loohuis vond dat dit anders kon en ontwikkelde in 2013 een platform voor speelsters waarop zij zich aanvullend op verenigingsactiviteiten extra kunnen ontwikkelen en in dezelfde omgeving bij elkaar in beeld gebracht kunnen worden.
Bij het Twents Regioteam staat de speelster centraal en bieden zij een aanvullend pakket van trainingen, wedstrijden en toernooien. Op dit moment voetballen er over de honderd speelsters van circa vijftig verenigingen bij het Twents Regioteam. “Fantastisch dat al deze verenigingen met ons samenwerken, samen zijn wij sterker!” Met speelsters van verschillende verenigingen wordt de vijver groter en dus ontstaan er betere selecties. Noemenswaardig is dat er binnen het Twents Regioteam dan wel teams van speelsters samengesteld zijn die op hoofdklasse niveau tegen jongens de juiste weerstand vinden.
Contact
Kansen bieden en speelsters helpen hun dromen uit te laten komen daar is het Twents Regioteam om te doen. Laten wij ons samen nóg sterker maken voor het meidenvoetbal in de regio! Neem contact op via info@twentsregioteam.nl, de sociale mediakanalen of per telefoon 06-41607940.