Wanneer je te veel moet schipperen, kun je beter weggaan!

Joke Mijdam

In 2009 heeft Joke Mijdam in de eerste editie van ‘Twentse Zakenvrouwen’ gestaan. Zij is nu directeur bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en Boekelo. Een museum waarin de geschiedenis van de lokaalspoorwegen en de betekenis van de Twentse Industriële ontwikkeling met maar liefst 140 vrijwilligers tot uiting wordt gebracht. Het bijzondere is dat je daar de traditie ook kunt ervaren met een heuse stoomtreinrit op het lokaalspoor tussen Haaksbergen en Boekelo.

Wij hebben Joke 7 vragen voorgelegd:

In hoeverre zijn je plannen uitgekomen?

Mijn hele werkzame leven heb ik als een (interim)manager gefunctioneerd. Dat vind ik ook het leukste om te doen. Wat ik door de jaren heb geleerd is, dat ik het liefst voor organisaties werk, die uit een ideologie zijn ontstaan. Daarbij dient men echter niet het bestaansrecht (lees: profit) uit het oog te verliezen. 

Welk aspect, middel of advies heeft je het meeste voordeel gebracht?

Van oorsprong kom ik uit Dordrecht, daar zijn wij wat directer. Toen ik voor de paters ging werken, attendeerde mij één van de paters hierop. Hij zei: ‘misschien kun je beter in het vervolg iets langer wachten, alvorens te reageren’. Daar heb ik veel van geleerd. Vanaf dat moment wacht ik iets langer om een genuanceerder antwoord te kunnen geven. 

In hoeverre is je core business nog je core business, is er iets wezenlijks veranderd?

Ik ben nog steeds werkzaam in het management van mooie organisaties en ik heb in mijn werkzame leven veel verschillende organisaties en werkculturen mogen ervaren. Die ervaring kan ik doorgeven.

Wat zou je andere zakenvrouwen mee willen geven?

Blijf uiteindelijk zo dicht mogelijk bij jezelf. Als je het gevoel hebt, dat je geen toegevoegde waarde meer kan bieden en wanneer je te veel moet schipperen en aanpassen, kun je beter naar een plek gaan die beter past.

Wat zou je nu anders doen, wanneer je weer opnieuw moest beginnen?

Nou, ik heb nergens spijt van. Ik ben overal met veel enthousiasme in gestapt en ik zou het weer op dezelfde wijze doen. Dat kan ik nu met veel overtuiging zeggen. 

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

Voor een puur commerciële organisatie werken. De dienstverlenende sector geeft mij meer voldoening. Dat past beter bij mij. Ik ben meer op mijn plaats waar de focus op de ontwikkeling en ondersteuning van anderen ligt. Dat geeft mij meer zin in het leven. 

Wat zijn verder nog je ambities?

De ambitie is om Museum Buurtspoorweg verder te ontwikkelen en de betekenis van de lokaalspoorwegen voor de Twentse technologische identiteit nog meer uit te dragen. Daarbij wil ik het museum als leerwerkbedrijf en als grootste en sociaal-maatschappelijk zeer relevante vrijwilligersorganisatie meer onder de aandacht brengen. Nog meer medewerkers kostbare ervaring op laten doen.