Penosa

Quote: ‘Zoek iemand die het niet met je eens is’.

Team Penosa heeft als doel het vak HR voor ondernemers eenvoudiger en aantrekkelijker te maken. Met deze doelstelling begonnen de zakenvrouwen Sheila Dilling en Anouschka Gouma ruim 9 jaar geleden aan hun uitdaging en hun overtuiging dat goede HR je onderneming kan laten groeien. Ze zijn nu al een tijdje bezig en wij zijn benieuwd hoe het met hen gaat.

Wij hebben Sheila en Anouschka 7 vragen voorgelegd:

In hoeverre zijn je plannen uitgekomen?

Wij denken dat onze plannen zijn uitgekomen. Wij zijn in 2017 gestart met abonnementen, waardoor wij nu een goede basis hebben neergezet om door te groeien. Ja, wij hebben een opvallende naam. Onze naam hebben wij gekozen om de HR-branche wat op te vrolijken. De naam Penosa daagt uit, als je het uitlegt. HR is namelijk niet onder één noemer te brengen, omdat het een supermooi en veelzijdig vak is.

Wat zou je nu anders doen, wanneer je weer opnieuw moest beginnen?

Negen jaar geleden hebben wij ons idee in praktijk gebracht en zijn wij samen een eigen onderneming gestart. Eigenlijk zijn wij begonnen zonder businessplan. Achteraf gezien hadden wij er vanaf het begin strakker in moeten zitten en meer onderzoek moeten doen, om gezamenlijk een businessplan uit te werken.

Welk aspect, middel of advies heeft je het meeste voordeel gebracht?

Op een dag vroeg iemand ons wat ons advies aan een ondernemer eigenlijk waard is. Toen wij daar serieus over nadachten, beseften wij dat onze ervaring en kennis eigenlijk meer toegevoegde waarde heeft dan we aanvankelijk dachten. We hebben dit advies ter harte genomen en vanaf dat moment is onze kijk op de term “uurtje factuurtje” veranderd en begrijpen we dat onze kennis en ervaring een waarde hebben.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

We hebben ooit een uitstapje gemaakt. Samen met gelijkgestemde ondernemers die dezelfde doelgroep bedienden, hebben wij een stichting opgericht. Helaas kostte dit te veel tijd. Dat gaan wij niet meer doen.

In hoeverre is je core business nog je core business, is er iets wezenlijks veranderd?

In principe is er niets wezenlijks veranderd. We bieden nog steeds HR-diensten aan ondernemers. Wel hebben wij onze diensten inmiddels uitgebreid, maar dan wel in de diepte. We streven niet naar massa, maar naar hoogwaardige servicedienstverlening. We willen de ondernemer ontzorgen op alle vlakken binnen HR.

Wat zijn verder nog je ambities?

In de toekomst willen wij ons team uitbreiden en ons werkgebied uitbreiden naar Salland en de Achterhoek. We willen graag het bedrijf zijn dat verbinding maakt tussen de verschillende generaties. Zo gaan wij in het nieuwe schooljaar samen met Saxion een projectgroep beginnen.

Wat zou je andere zakenvrouwen mee willen geven?

Doe vooral de dingen waar je blij van wordt. Vraag zo nodig om hulp. Laat ze met je meekijken. Je zit vaak in denkpatronen, waar je vaak moet worden uitgehaald. Dus zoek iemand die het niet met je eens is.