Monique Boerkamp
“Rond mijn dertigste verhuisde ik terug naar Twente en ik ben daar nooit meer weggegaan”
Voor Monique Boerkamp is het de eerste keer dat ze in de publiciteit komt. Wat haar voorheen tegenhield? “We doen gewoon ons ding en houden er niet zo van om in de schijnwerpers te staan,” legt ze uit. “Dat heeft vast iets te maken met die Twentse nuchterheid.” Met haar partner runt ze het opleidingsinstituut Ingenium in Hengelo. Samen hebben ze drie kinderen en een hond. “Ik denk dat iedereen op zoek is naar meer evenwicht tussen werk en privé.”
Na vijf minuten met haar te hebben gesproken, wordt meteen duidelijk dat Monique altijd de verbinding opzoekt met mensen. Een goed opgeleide keurmeester die dankzij haar een mooie baan vindt, geeft haar net zo veel voldoening als tijd doorbrengen met vrienden. “Simpele dingen als samen sporten, eten of een terrasje pakken zijn momenten waar ik echt van oplaad,” vertelt ze. “Voor mij is dat pure ontspanning. Heel belangrijk, want als ondernemer ben je 24/7 bereikbaar.”
Vanuit het westen terug naar Twente
Het landelijke opleidingsinstituut Ingenium – ooit in 2005 begonnen als bedrijfsadviesbureau vanuit een garage in Hengelo – is marktleider in keurmeester- en inspectietrainingen. Monique bouwde het bedrijf samen met haar partner op en stapte in 2015 officieel in. Hoewel ze een rasechte Hengelose is, heeft ze voor haar werk ook een behoorlijke periode in het westen van Nederland gewoond. “Maar op een gegeven moment begon het toch te knagen en miste ik mijn familie en vrienden,” vertelt ze. “Rond mijn dertigste verhuisde ik terug naar Twente en ik ben daar nooit meer weggegaan.” Waar Monique zich met name focust op Ingenium houdt haar partner zich vooral bezig met Meetwinkel – een aparte tak binnen het bedrijf dat meetapparatuur levert om keuringen en inspecties mee uit te voeren. Monique: “We vullen elkaar mooi aan, maar we hebben wel moeten leren om het ’s avonds niet meer alleen maar over werk te hebben. Die neiging heb je toch snel, maar er is meer in het leven, zoals ons gezin.”
Verandering van mindset
Hoewel Monique trots is op wat ze samen hebben bereikt, vindt ze dat ze daar beiden niet vaak genoeg écht bij stilstaan. “Het is niet zo dat ik denk: wat hebben we het met Ingenium toch mooi voor elkaar, daar ga ik even goed van genieten. Ik ben eigenlijk veel trotser op ons gezin en hoe iedereen in het leven staat.” Misschien hoort dat bij het ouder worden en de ingrijpende gebeurtenissen die je onderweg meemaakt, denkt Monique. “Ik kan nu beter relativeren. Vroeger ging ik echt tweehonderd procent voor mijn carrière, maar gaandeweg ben ik dingen meer in perspectief gaan zien. Dat is ook fijn, want het geeft je meer mentale rust.” Fysieke rust is dan weer minder aan haar besteed. Monique is de belichaming van een bezige bij en zet zich naast haar werk voor Ingenium ook volop in voor het goede doel. “Onder andere door mijn deelname aan de Mixed Lions Club probeer ik mijn steentje bij te dragen. Naast het organiseren van discoavonden voor eenzame ouderen zijn we bijvoorbeeld ook bezig met het inrichten van kinderkamers voor gezinnen die dat zelf niet kunnen bekostigen.” Ze vindt het heftig, met name omdat ze zelf ook moeder is. “Het raakt je dan net iets meer. Ik vind het fijn om me hier, naast mijn werk, mee bezig te houden.” Lachend: “Sowieso is stilzitten niet aan mij besteed.”
Gat in de markt zoeken
Mocht ze over heel veel jaren de pensioenleeftijd bereiken, dan ziet ze zichzelf ook absoluut niet thuiszitten. “Op vakantie ben ik ook zo beweeglijk,” zegt ze. “Een dagje zwembad is leuk, maar daarna wil ik weer op pad. Ik houd van uitdaging, van actie. Op werkgebied kan ik wat dat betreft ook goed mijn ei kwijt. Voor Ingenium probeer ik telkens weer dat gat in de markt op te zoeken en verbreding en verdieping aan te brengen in onze opleidingen. Het stopt nooit. Zo lanceerden we in coronatijd bijvoorbeeld e-learning. Ik had nooit gedacht dat dat zou lukken, maar het is toch een succes gebleken. Het vormt tegenwoordig een volwaardig nieuw bedrijfsonderdeel.”
Te onafhankelijk en te eigenzinnig
Als eigenaren van Ingenium hebben ze meerdere keren een overnamebod gekregen, maar Monique voelt daar persoonlijk niets voor. “Ik denk überhaupt niet dat we nog voor een ander kunnen werken,” legt ze uit. “Daar zijn we te onafhankelijk en te eigenzinnig voor. Succes zit ook niet per se in een bedrag. Het feit dat ik mijn eigen keuzes kan maken en dingen kan doen waar ik oprecht gelukkig van word, is veel belangrijker. Ingenium voelt voor mij ook absoluut niet als werk. Tevreden klanten en andere mensen kunnen helpen met het verdienen van hun boterham, dát is voor mij pas echt succes.”