Photography

Lara Bommartini

Lara Bommartini is uitsluitend gespecialiseerd in artistieke en elegante zwangerschapsfoto’s, persoonlijke portretfoto’s en zakelijke portretten. Zij maakt artistieke portretfoto’s bereikbaar voor iedereen. Haar werk is dan ook haar visitekaartje.

Instagram

Wij hebben Lara Bommartini 7 vragen voorgelegd:

In hoeverre zijn je plannen uitgekomen?

‘Boven iedere verwachting’. Had niet gedacht dat het zo’n succes zou worden. Eigenlijk heb ik een andere achtergrond. Fotografie was, voordat ik voor mijzelf begon, mijn hobby. Ik deed het erbij in mijn vrije uren. Ik ben een auto didact, met de kunstzinnige gave van mijn moeder. De vraag was natuurlijk of het zou gaan lukken, wanneer ik voor mijzelf zou beginnen. Dat is het geval. Ik ontvang in mijn studio klanten uit heel Nederland en van ver daarbuiten. Mijn klanten kiezen bewust voor mij, hoe geweldig is dat!

Welk aspect, middel of advies heeft je het meeste voordeel gebracht?

Duidelijke keuzes maken. Een goede positionering kiezen n.a.v. een doelgroepenonderzoek. Daarbij luisteren naar je doelgroep en een scherpe focus hebben. Mijn product in combinatie met mijn tarief en tone-of-voice heeft mij het meeste gebracht. Mijn toegevoegde waarde ligt voornamelijk bij de portret- en zwangerschapsfotografie. Samen met een professionele presentatie van mijn werk is dat mijn visitekaartje. Ik ben mij ervan bewust, dat je er niet voor iedereen kan zijn: mijn klanten kiezen bewust voor mij vanwege de stijl van mijn werk. En dat vind ik heel erg fijn!

In hoeverre is je core business nog je core business, is er iets wezenlijks veranderd?

Ik fotografeer nog steeds, maar ik heb mij wel op een andere manier gepositioneerd. Ik pak niet meer alles aan. Ik heb geleerd om nee te zeggen en ik heb ontdekt waarin ik echt goed ben: portretfotografie in een heel specifieke stijl. Ik krijg de klanten die bij mij horen. Ik doe nu waarin ik goed ben, waar mijn hart ligt en mijn werk wordt hierdoor beter gewaardeerd.

Wat zou je andere zakenvrouwen mee willen geven?

Klinkt cliché, maar blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Blijf bij je kernwaarden en focus op waar je echt goed in bent, en zet door. Ondanks de tegenslagen brengen duidelijke keuzes je het meest ver. En wanneer je solist (freelancer) bent, dan is het toch belangrijk om zaken los te laten en dat anderen te laten doen. Daar zijn professionals veel beter in. Natuurlijk wel de vinger aan de pols houden of je je eigen gevoel en visie er wel in terug kunt vinden.

Wat zou je nu anders doen, wanneer je weer opnieuw moest beginnen?

Ik zou eerder mijn online aanwezigheid optimaliseren en mijn vindbaarheid online verbeteren. Het bereik met mijn portfolio is via een goede website erg groot. Merk dan wel, dat je sommige zaken beter aan professionals kunt overlaten. Sinds ik deze optimalisatieslag heb gemaakt, is het snel vooruit gegaan. In de begin jaren had ik alleen klanten uit Enschede. Nu veelal klanten uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland, die mij via Google vinden. Verder zou ik niet veel anders doen en kunnen doen. Ik heb goed ervaren wat de uitdagingen zijn in iedere fase van het ondernemen. Ik ben erg blij dat ik dit allemaal heb ervaren. Bij iedere fase horen charmes, positief maar ook negatief.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

Van mijn stijl afwijken of doen wat buiten mijn kwaliteiten ligt. Ik fotografeer alleen in mijn studio, en alleen portretten. In het begin heb ik geprobeerd een bruiloft of een feestje te fotograferen. Dat zou ik niet meer doen. Of bepaalde producten fotograferen. Ik ben hierin geen meerwaarde. Portretfotografie ligt mij toch het best en haal ik de meeste voldoening uit. Ik doe nu alleen wat dicht bij mij komt, mijn stijl. Deze keuzes hebben mij ook de juiste groei gebracht.

Wat zijn verder nog je ambities?

Ik wil dat mensen bewust voor mij kiezen als portretfotografe: kiezen voor mijn werkwijze en mijn stijl. Hierdoor moet ik steeds vernieuwend zijn, maar wel dicht bij me zelf blijven. Mijn stijl kan ik iets veranderen, waardoor de belevenis voor mijn klanten ook iets anders wordt. Ik huur nu een prachtige studio, grenzend aan Roombeek in Enschede. Een van mijn ambities op korte termijn is een boerderij met aangebouwde studio en B&B. Hier kan ik mijn klanten, vaak van ver, een bijzondere ervaring bieden inclusief overnachting. Daarnaast grenst deze ambitie bij mijn wens om vanuit huis te werken en dichter bij mijn gezin te zijn.