MKB Twente

Laura Reimerink

MKB Twente is de vereniging voor ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf in de regio Twente. Via het gedachtegoed 3S, Samen, Slimmer en Sterker, beogen zij een essentiële meerwaarde te bieden aan al haar leden. Laura Reimerink doet relatiebeheer bij MKB Twente. Met haar rijkelijke ervaring uit het ondernemerschap helpt zij leden met raar & daad.

Wij hebben Laura 7 vragen voorgelegd:

In hoeverre zijn je plannen uitgekomen?

Eigenlijk zijn mijn plannen niet uitgekomen. Ik ben in 2012, na 20 jaar bewust gestopt, omdat ik geen opvolging had. Achteraf gezien waren de laatste jaren in mijn eentje en voor mijn compagnon tropen jaren. Uiteindelijk werd hij ernstig ziek. De vraag om aanbestedingen nam enorm toe, daardoor werd het steeds oninteressanter. Hierdoor kwamen de marges onder druk te staan.

Welk aspect, middel of advies heeft je het meeste voordeel gebracht?

Het digitaliseren van zaken. Daarnaast heb ik mij financieel bijgeschoold, waardoor ik jaarrekeningen beter kon analyseren en bij aanbestedingen lange termijn plannen kon maken. Tot aan het eind heb ik goed verdiend.

In hoeverre is je core business nog je core business, is er iets wezenlijks veranderd?

Ja er is iets wezenlijks veranderd. Zoals aangegeven heb ik het bedrijf niet meer. Ik doe alleen nog advies op het gebied van beton renovaties.

Wat zou je andere zakenvrouwen mee willen geven?

Het allerbelangrijkste is dat je vooral op de kosten blijft letten. En wanneer je kennis van zaken hebt, dat je er altijd heel ontspannen in blijft staan. Vertrouw daarbij vooral op je eigen gevoel en instinct. Vooral duidelijk zijn naar opdrachtgevers en personeel is heel belangrijk.

Wat zou je nu anders doen, wanneer je weer opnieuw moest beginnen?

Ik zou er zeker mee door zijn gegaan, alleen ik had er op dat moment geen energie meer voor. Ik zou een adviseur in de hand hebben genomen, die kennis van zaken en goede innovatieve ideeën had. Die mij meer in de wereld van aanbestedingen aan de hand zou hebben genomen.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

Ik ga nu niet meer een nieuw bedrijf opstarten. De eerste jaren zijn de meest risicovolle jaren en dit brengt veel stress met zich mee. Dat wil ik niet meer. Vroeger werkte ik zolang het nodig was. Nu wil ik alles binnen 40 uur af hebben.

Wat zijn verder nog je ambities?

Met de ervaring die heb, andere ondernemers ondersteunen, daar waar het kan. Daarom heb ik nu ook bewust voor MKB Twente gekozen. Ik ben nu ook als zelfstandige actief.  Daarnaast heb ik nog andere opdrachtgevers die mij inhuren. Vind het eigenlijk wel lekker zo!