Inge Reijmer, Bureau PI

‘Vrouwen denken vaak veel te bescheiden’.

Inge Reijmer heeft al een mooie carrière achter de rug. Jarenlang was ze partner bij I&O Research (nu Ipsos I&O), een onderzoeksbureau dat zijn oorsprong vindt bij de Gemeente Enschede. Inmiddels is zij één van de partners bij Bureau PI. Samen met Paulien Brama helpt zij bedrijven en organisaties hun maatschappelijke impact te vergroten en duurzaam te ondernemen. Inge is gepassioneerd over het vinden van de juiste balans tussen winst en positieve impact. Tien jaar nadat ze in Twentse Zakenvrouwen stond, spreken we haar opnieuw.

bureaupi.nllinkedin.com

Wij hebben Inge Reijmerr 7 vragen voorgelegd:

In hoeverre zijn je plannen uitgekomen?

Veel van mijn plannen zijn uitgekomen, maar ik blijf altijd openstaan voor nieuwe kansen en veranderingen. Ik wilde graag bijdragen aan een betere wereld, nog meer maatschappelijk bezig te zijn. Dat was voor mij ook een reden om I&O Research na bijna twintig jaar te verlaten. Ik merkte als snel dat ondernemen mij bleef trekken. De combinatie van beide, maatschappelijk bijdragen en ondernemerschap, vind ik heel erg belangrijk.

Wat zou je nu anders doen, wanneer je weer opnieuw moest beginnen?

Dan zou ik niet alles zelf hebben gedaan en meer hulp gevraagd. En meer ondernemen op basis van mijn gevoel. Vaak weet je intuïtief al wat de juiste stap is, maar laat je je leiden door rationele overwegingen of twijfel. Ik heb geleerd dat vertrouwen op je intuïtie vaak leidt tot betere beslissingen.

Daarnaast zou ik vanaf het begin meer investeren in het opbouwen van een sterk regionaal netwerk. Samenwerkingen en het delen van kennis zijn essentieel, zeker in een snel veranderende wereld. In de afgelopen jaren heb ik in meerdere netwerken ervaren hoe waardevol het is om fijne mensen om je heen te verzamelen. Die inzichten had ik graag eerder gehad.

Welk aspect, middel of advies heeft je het meeste voordeel gebracht?

Dat ik ben gaan onderzoeken waar mijn passie ligt en wat mijn drijfveren zijn. Het beste advies dat ik kreeg, is om mijn eigen koers te kennen en daarnaar te handelen. Als je een duidelijk doel hebt wat je echt wilt, dan kun je daarnaar toewerken. Ik ben opleidingen gaan volgen en heb stage gelopen bij een NGO in Den Haag. Zo is Bureau PI ontstaan tezamen met Paulien.

Ook mijn toezicht- en bestuurlijke functies, zoals bij Future of Twente en Beter Wonen, hebben mij veel geleerd. Hier draait het om visie op de lange termijn, lef tonen en diversiteit als kracht inzetten. Die inzichten gebruik ik veel in mijn werk.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

Ik ga niet meer proberen alles alleen te doen. Vroeger hield ik graag overal controle over, en nu vertrouw ik meer op de expertise van anderen. Samenwerken is cruciaal en vooral ook leuker. Je hoeft niet alles zelf te doen – samen bereik je meer.

In hoeverre is je core business nog je core business, is er iets wezenlijks veranderd?

Mijn core business is wel veranderd, en ook weer niet: bijdragen aan een betere wereld door maatschappelijke impact te creëren. Dat deed ik bij I&O Research ook al. Wat wel is veranderd, is de manier waarop ik dat doe. Bij Bureau PI werken we nu aan duurzame groei, niet alleen voor publieke organisaties maar ook voor bedrijven. We opereren op het snijvlak van bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Ik geniet ervan om met ondernemers mee te denken en hun bedrijven net dat beetje duurzamer en socialer te maken. Dit raakt precies mijn passie: samen werken aan een beetje betere wereld.

Wat zijn verder nog je ambities?

We willen Bureau PI verder laten groeien en meer impactvolle projecten realiseren. Onze klanten zijn divers, ondernemers, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen; we zijn bijna twee jaar onderweg en samen doen we mooie projecten.

Mijn grote droom is ondernemers in lage-inkomenslanden te ondersteunen. Het lijkt me geweldig om hen te helpen met strategische plannen en duurzame groei. Ik noem mezelf graag ontdekkingsreiziger: ik onderzoek, zet de koers uit en zeg, “Vamos!”

Wat zou je andere zakenvrouwen mee willen geven?

Durf groot te denken en blijf dicht bij jezelf! Vrouwen denken vaak veel te bescheiden.
En blijf jezelf ontwikkelen. Ik haal veel energie uit nieuwe dingen ontdekken en dat gun ik andere zakenvrouwen ook: blijf leren en zoek actief verbinding met jongere generaties.